Συχνές ερωτήσεις

Τα αποτσίγαρα (οι γόπες) είναι επικίνδυνα;

Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Επικίνδυνες γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.

Ύπουλες γιατί ελάχιστοι ξέρουν τις συνέπειες που προκαλούν στο περιβάλλον που ζούμε και στην υγεία των έμβιων όντων, αλλά και των φυτών.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία… τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό. Σκοτώνουν ακόμα και εκείνους που… δεν καπνίζουν. Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, συνεπώς το νερό που πίνουμε, τις ακτές και τις θάλασσες, όπου απελευθερώνονται τα τοξικά χημικά τους. Σκοτώνουν ψάρια, πουλιά κι άλλα ζώα που τις καταπίνουν. Δηλητηριάζουν το περιβάλλον, τις τροφές μας, εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην τις πετάμε στον δρόμο ή να μην τις θάβουμε στην άμμο της παραλίας. Αλλά αυτό δεν είναι η λύση, γιατί μέσω των απορριμμάτων καταλήγουν στις χωματερές ως ενεργές ωρολογιακές βόμβες.

Τι περιέχουν τα φίλτρα τσιγάρων;

Ο πυρήνας των περισσότερων φίλτρων τσιγάρων, το μέρος που μοιάζει με λευκό βαμβάκι, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή πλαστικού, που ονομάζεται οξική κυτταρίνη. Τα φίλτρα διαθέτουν δύο στρώματα περιτυλίγματος, που είναι κατασκευασμένα από χαρτί ή ρεγιόν. Χημικά προστίθενται στο τσιγαρόχαρτο για τον έλεγχο του ρυθμού καύσης και το ανθρακικό ασβέστιο προστίθεται ως λευκαντικό. Μελέτες που διεξήχθησαν απέδειξαν ότι ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα νερού είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς, που βρίσκονται σε γλυκά ή αλμυρά νερά.

Δυστυχώς, η οξική κυτταρίνη αποδομείται με πολύ αργό ρυθμό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες έως 15 χρόνια και οι τοξίνες μολύνουν το έδαφος και τις υδάτινες οδούς, βλάπτοντας τους οργανισμούς που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Επίσης, τα περισσότερα φίλτρα απορρίπτονται με κομμάτια καπνού που εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένα με αυτά, προκαλώντας περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος με τη νικοτίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης.

Πρέπει να δράσουμε;

Ευτυχώς, είναι αναστρέψιμη η κατάσταση για την ώρα. Την απειλή των αποτσίγαρων πρέπει να την εξουδετερώσουμε. Απαιτείται ευαισθητοποίηση και δράση. Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους.

Ανακυκλώστε τις γόπες

Περισσότεροι από 1,3 εκατ. τόνοι αποτσίγαρα παράγονται κάθε χρόνο. Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους. Χρειάζεται να συλλέγονται σε ειδικούς κάδους, σε ειδικά τασάκια, υπαίθρια και επιτραπέζια, μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle.

Με ειδική επεξεργασία παράγονται από τα φίλτρα πλαστικά βιομηχανικά προϊόντα και τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται  και παράγεται λίπασμα.

Τι γίνονται τα έσοδα & οι δωρεές;

Μέρος των εσόδων από την ανακυκλώσιμη ύλη που προκύπτει από τα αποτσίγαρα, θα διατίθεται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης και ακοής, με σκοπό την ανάκτηση των αισθήσεων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την λειτουργία και τις δράσεις του οργανισμού.