Συνάντηση με Δήμαρχο Τρικκαίων & Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

 

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  κ. Δημήτρη Παπαστεργίου είχε προχτές στα Τρίκαλα, ο επικεφαλής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Cigaret Cycle, κ. Γιώργος Σακελλαρίου. Στη συνάντηση παρέστη  και ο δήμαρχος Θάσου, κ. Λευτέρης Κυριακίδης.

Ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα #gopafree, στα πλαίσια του οποίου συλλέγονται και ανακυκλώνονται τα αποτσίγαρα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από αυτά. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό,  τα αποτσίγαρα είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και επιβαρύνουν όλα τα έμβια όντα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η γνωστή σε όλους ‘γόπα’ περιέχει 19 τοξικές ουσίες και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού περιέχει υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο, νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία και αρσενικό.

Συμφωνήθηκε η συνεργασία για την τοποθέτηση κάδων του «gopafree»  σε δημόσιους χώρους για τη συλλογή των αποτσίγαρων, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρα τους. Τα σημεία τοποθέτησης των ειδικών κάδων μπορεί να είναι πλατείες, νοσοκομεία, θέατρα, πεζόδρομοι, κλπ. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης χορηγών για την κατασκευή των κάδων και την προβολή της πρωτοβουλίας.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, ή 3500 τόνους τον χρόνο, εκ των οποίων το 40% καταλήγει στις θάλασσες. Η απόρριψη τους στις χωματερές δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν χρόνο βιοδιάσπασης έως και 15 έτη.

Τέλος, μέσω της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων θα υποστηριχθούν συνάνθρωποι μας, οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης και ακοής. Μέρος των εσόδων από την πώληση της ανακυκλώσιμης ύλης, σε ειδικά εργοστάσια ανακύκλωσης στο εξωτερικό, θα διατίθενται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.